Profitul BOR:cine se scuza se acuza

De fiecare data cand cineva indrazneste sa ridice problema profiturilor obtinute de Patriarhia Romana aceasta ia foc.De data asta cei de la capital au indraznit sa supere BOR prin ”inducerea unei atitudini ostile faţă de Biserică, instituţia poporului român care se bucură constant de cea mai mare încredere din partea românilor din ţară şi străinătate”,zic ei.

Printre principalele nemultumiri are Patriarhiei se numara comparatia deplasata(zic tot ei) intre McDonald’s si institutia biserica dar,in acelasi timp,folosirea cuvantului <profit>.”Generic vorbind, profitul reprezinta beneficiul obtinut ca rezultat al investirii de capital. In sens larg, soldul (diferenta) ramas(a) dupa deducerea cheltuielilor efectuate de catre un agent economic din veniturile astfel obtinute.”Mai pe scurt:tot ce a ramas in plus se numeste profit indiferent de modul in care este folosit ulterior.Pentru Patriarhie cuvantul profit are insa un inteles peiorativ,probabil temandu-se a fi asociatiati cu ”castig,avantaj sau beneficiu”,mai ales pe vremuri de criza.Vrand cu orice pret sa se debaraseze de aceste cuvinte,Patriarhia arunca un comunicat acid in care,din dorinta de a se scuza,ajunge sa se acuze:”termenul profit este impropriu cultelor religioase, deoarece la sfârşitul fiecărui an sumele rămase necheltuite sunt transferate pentru susţinerea activităţii, proiectelor şi programelor Bisericii aflate în derulare pe anul următor.”Si pentru ca i-a cam luat gura pe dinainte incep sa dea din casa preciznd ca ”veniturile menţionate nu se găsesc într-un cont special şi nu au intrat în buzunarele cuiva” desi nu i-a intrebat nimeni pe ce au cheltuit exact sau ce intentii cu respectivele fonduri.O replica mai buna la comunicatul BOR nici ca se putea sa vina decat de la cei in cauza:

Precizăm că în știrea de mai sus nu scrie nicăieri și nici nu există vreun pasaj care lasă să se înțeleagă faptul că banii au intrat în buzunarele cuiva. De asemenea, nu am făcut nicio presupunere potrivit căreia banii obținuți s-ar duce în altă parte decât cele menționate de Sfințiile Voastre.

Știm că termenul „profit” nu dă bine pentru o organizație Divino-Umană.[:)))] Dar din punct de vedere economic, din punct de vedere contabil și financiar, diferența dintre cheltuieli și venituri poartă numele de profit dacă este o sumă mai mare decât ZERO sau pierdere dacă rezultatul este negativ. Repetăm, nu am negat și nu am acuzat că sumele sunt cheltuite într-un scop sau în altul. Capital doar a informat cu privire la aceste sume.

Capital nu și-a propus să compare Patriarhia Română cu o companie privată. Am dorit doar să ilustrăm într-un fel care este nivelul profitului înregistrat de Administrația Patriarhală, astfel încât cititorul să-și facă cât de cât o imagine asupra acestui profit. Este ceea ce în teologie poate fi echivalat cunoașterii catafatice, care, așa cum știți și Sființiile Voastre mai bine decât mine, poate fi considerată oarecum incompletă decât cea apofatică.

Reclame
Acest articol a fost publicat în politica, religie și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Profitul BOR:cine se scuza se acuza

  1. Armand K. zice:

    Capital nu și-a propus să compare Patriarhia Română cu o companie privată.

    Tehnic corect. I-a comparat doar profitul cu cel al unei alte companii private.

Comentariile sunt închise.