Romanii si CMN

Dupa sondajul privind religia in scoli,fundatia Soros da publicitatii rezultatele privid perceptia romanilor asupra CMN:

  27% dintre români declară că sunt total de acord cu proiectul Catedralei Neamului; 34% sunt mai degrabă de acord; 29% sunt împotrivă sau mai degrabă împotrivă, iar 10% încă nu au o opinie.
  În ceea ce privește sursele de finanțare pentru construcția Catedralei Neamului, cei mai mulți dintre respondenți – 32% – au ales răspunsul „Catedrala ar trebui să fie construită doar cu banii Bisericii”, iar alţi 26% spun că cea mai mare parte a fondurilor ar trebui să fie din banii Bisericii.

  De cealaltă parte, doar 20% sunt de părere că majoritatea finanţării ar trebui să fie publică, în timp ce numai 10% dintre români cred că proiectul ar trebui să fie integral finanţat de stat.

Restul este aici,plus o completare utila de la Hotnews:

  Cercetarea a mai scos in evidenta un aspect relevant: scaderea puternica a numarului celor care cred ca Biserca Ortodoxa ar trebui finantata de la bugetul de stat; Astfel, daca in anul 2000, 74% dintre romani erau de parere ca BOR trebuie finantata din bani publici, in iunie 2011, doar 54% mai erau de acord, partial sau total, cu acest lucru.

  Amestecul Bisericii in politica

  Desi 73% dintre cetatenii romani spun ca au incredere multa sau foarte multa in Biserica, 81% nu sunt de acord ca preotii sa sfatuiasca oamenii cu cine sa voteze, potrivit studiului citat.

  Romanii se declara practicanti religiosi: 90% dintre concetatenii nostri spun ca merg la Biserica macar la sarbatorile importante, 70% dintre romani contribuie cu bani la Biserica, iar pentru 61% rugaciunea face parte din viata de zi cu zi.

  In acelasi timp, majoritatea covarsitoare a romanilor nu sustine implicarea Bisericii in politica: 82% dintre romani sunt de parere ca Biserica ar trebui sa nu se implice in treburile politice, si doar 13% cred ca aceasta ar trebui sa se implice in viata politica a tarii.

Oricum acest sondaj nu inseamna prea mult pentru BOR;aceasta continua sa sfideze opiniile romanilor:

  Biserica Ortodoxă Română nu se conduce după sondaje de opinie publică, adică nu se orientează după procente schimbătoare[…]. Preocuparea ei principală nu este popularitatea din sondaje[…] indiferent de gradul de democrație al societății în care se află Biserica.

[preluat de pe basilica.ro]

Reclame
Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.