O initiativa parsiva

Potrivid Mediafax:

  Un grup de zece senatori PNL a depus un proiect prin care, pentru finanţarea bisericilor, sumele de la bugetul de stat sunt alocate organismelor naţionale de conducere ale cultelor şi ale unităţilor de cult, care le vor distribui către parohii, motivaţia fiind depolitizarea ajutorului financiar.
  Este vorba despre o propunere legislativă de completare a Legii 489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor, iniţiată de către senatorii PNL Cristinel Bîgiu, Minerva Boitan, Mircea Diaconu, Emilian Frâncu, Marius Nicoară, Mario Oprea, Liviu Paşca, Cornel Popa, Nicolae Robu şi Cristian Ţopescu.

  În expunerea de motive se arată că, din dorinţa de obţinere a voturilor cetăţenilor sau pentru a-şi spori notorietatea, o parte importantă a clasei politice şi a autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale acordă o serie de stimulente financiare din bugetul de stat către instituţii religioase de utilitate publică.

  „În contextul în care cultele religioase apelează la fondurile guvernamentale pentru a-şi finanţa diverse lucrări de renovare, construire de biserici sau obiecte de cult, am iniţiat prezentul proiect legislativ de completare a Legii 489/2006 prin care să fie stabilit un cadru mai imun la politizare pentru finanţarea bisericilor”, se mai arată în expunerea de motive.

Imi ridica suspiciuni faptul ca tocmai Boitan sustine proiectul de lege,mai ales dupa afirmatiile scandaloase pe care le-a facut in aprilie:

  “Cer ca Biserica sa se implice, sa incerce sa stopeze agresiunea evidenta a acestui partid impotriva poporului roman. Biserica are forurile ei de conducere si ar trebui sa intervina la Guvern si Presedintie. Nu ma refer la o interventie a bisericii obisnuita, fireasca, de alinare a omului in suferinta sau a sufletului necajit, ci ma refer la o interventie activa a Bisericii. Este momentul in care ei trebuie sa intervina activ in problematica romanesaca”.

Un alt personaj foarte legat de biserica este Emilian Frâncu:

  ”La Horezu, Milostea, Foleştii de Sus, unde Emilian Frâncu a donat din veniturile proprii 75 de milioane de lei vechi şi a adus încă 800 de milioane de la guvern pentru biserica”[profesionistii.ro]

A nu se intelege ca am ceva cu darnicia omului atata timp cat baga mana in buzunarul propriu.Asa ca d-le Francu daca tot faceti donatii,faceti-le din bani proprii nu din banii mei si ai altor romani!In afara de a sprijini bisericile din tara dansul nu are o alta activitate notabila.

  Conform propunerii legislative, în Legea 489/2006 se introduce un articol nou care prevede: „Pentru finanţarea bisericilor, sumele de la bugetul de stat sunt alocate organismelor naţionale de conducere ale cultelor recunoscute şi ale unităţilor de cult. Cultele şi unităţile de cult distribuie sumele alocate către parohii, în teritoriu, după propriile reguli şi priorităţi„.

Ar fi cel putin ridicol sa credem ca aceste sume se vor diminua, mai ales dupa nonsalanta cu care Boc explica suplimentarea sumelor destinate cultelor.Partea buna ar fi ca aceste sume ar putea fi mai usor de urmarit si de cuantificat insa partea proasta este ca aceste sume ar urma sa fie la dispozitia cultelor fara a se specifica o destinatie exacta.Cu alte cuvinte banii pentru biserica X din parohia Y veniti de la bugetul de stat ajung la BOR care ii poate folosi, de exemplu, pentru Catedrala.In acest caz ar fi imposibil de evaluat in ce masura Catedrala Mantuirii Neamului va fi realizata cu bani de la buget sau din alte surse.
Este cel putin bizar cum din partea PNL vine o inititiva care incurajeaza centralizarea in condiiile in care trendul este de largire a atributiilor autoritatilor locale.O astfel de masura nu poate fi calificata decat conservatoare si nedemocratica.

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.