Despre finantarea CMN

”Guvernul a alocat, in sedinta de miercuri, 10 milioane de lei pentru constructia Catedralei Mantuirii Neamului, raspunzand astfel solicitarii Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Romane, a declarat purtatorul de cuvant al Executivului, Ioana Muntean, transmite Agerpres.”citat de hotnews.

O mini discutie pe aceasta tema a fost ieri,pe Tvr2,unde a fost invitat din partea ASUR Toma Patrascu si preotul Valentin Fotescu.Nu-i invidiez pe domnul Patrascu pentru situatia in care a fost pus.Inca de la inceput prezentatorul face o gafa ”aproape 90%”[pana la 90% e cale luuunga] dar si partenerul de discutie,expert in ‘perle’ de tot felul mai putin in exprimare coerenta.Cu privire la aceasta discutie, pe care o puteti urmari aici,am cateva comentarii:
1.BOR tot vine in fata cu chestia asta: CMN peste ani va fi o ‘perla’ asa cum sunt bisericile din Bucovina.Daca le pasa atat de mult de patrimoniul cultural,cum se explica faptul ca exista numenoase biserici monumente istorice in paragina?[intrebare retorica bineinteles]Exemple le gasiti in jurnalul sau romania libera [probabil mai sunt si altele]
Mai exista si situatii insa in care bisericile sunt consolidate dupa ureche,cum ar fi Schitul Maicilor din Bucuresti cu pridvorul acoperit cu termopane,Biserica Doamnei,Biserica Sf Nicolae dintr-o zi.Ce conteza parerea arhitectilor!
Asta apropo de comunicatul BOR:Patriarhia construieşte, nu demolează clădiri simbol.Despre acest subiect am mai scris aici.

2.Privind partea ‘bataliile cu turcii vs. constructia de catedrale’…eu as fi punctat aici evidentul:vremurile s-au schimbat[politic,economic,etc] si vreau sa cred ca este inadmisibila constructia de biserici cu bani proveniti din bugetul de stat.Stiu ca e inca SF pentru Romania,dar tindem spre alte tari dezvoltate:UK,Franta…nu spre Iran.
Un exemplu de normalitate se poate vedea aici
BOR si staul nu tin cont de vointa contribuabilului.BOR a cerul de 20 mil,nu a cerut o facilitate de directionare a unui procent semnificativ din impozitului credinciosilor[pe care l-ar fi platit oricum] spre CMN,avand in vedere ca 2% se duce in special catre biserici.In schimb au cerut o suma fixa iar statul se face vinovat,printre altele, ca le-a dat-o.

3.Partea cu ‘90% sunt ortodocsi’ este evident falsa.E vorba de 86,79% [n.r.18.817.975] crestini ortodocsi declarati si este inatmisibil sa se mearga pe rotunjire,diferenta este mult prea mare.Scazand din 90% 86,79 raman 3,21% puse din burta ortodocsilor!Conform statisticilor e aproape egal cu numarul crestinilor reformati[3,23% adica 701.077]. Pe langa asta:acesti ortodocsi nu sunt practicanti in totalitate.Se poate vedea si pe forumuri,comentarii pe realitatea,adevarul,etc :”sunt ortodoxa dar nu ma duc la biserica” si altele de genul.Merita mentionata si ‘deviza’:”m-am botezat,deci sunt ortodoxa”,bifez asta la recensamant.
De ce sa se construiasca biserici pentru cei care NU se duc la biserica?[intrebare retorica,evident]

Reclame
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.