[ce] Mai gandesc romanii?!

CNCD a publicat rezultatele unui sondaj de opinie efectuat de catre compania TOTEM Communication, in perioada octombrie – noiembrie 2010 si cerut de institutia amintita mai sus.Studiul s-a efectuat pe un esantion reprezentiv de 1400 de persoane,cetateni romani(atat femei cat si barbati) din mediul rural si urban avand o eroare de +/-2,6% la un nivel de incredere de 95%.
Sondajul cupride mai multe intrebari legate de situatia economica,directia in care se indreapta Romania si despre discrimare in general.Ma voi opri doar asupra aspectelor legate de religie.

  Cum credeţi că au fost influențate următoarele aspecte ale vieţii de criza economică şi financiară din ultimul an?
  #Toleranța oamenilor față de ceilalți semeni
  S-a imbunatatit 2%
  A ramas la fel 29%
  S-a inrautatit 65%
  NS/NR 4%
  #Disponibilitatea oamenilor de a îi înțelege pe cei din jurul lor:
  S-a imbunatatit 4%
  A ramas la fel 27%
  S-a inrautatit 64%
  NS/NR 4%

Si cu ‘iubeste-ti aproapele ca pe tine insuti’ cum ramane?!Sau e din cazuza ca in Biblie nu e precizat ‘si pe timp de criza’ .Damn it!

  În opinia dumneavoastră, în ce măsură considerați că sunt discriminate în societate următoarele grupuri de persoane?
  #Minorităţile religioase
  ~Foarte mare măsură 4%
  ~Mare măsură 20%

  ~Mică măsură 36%
  ~Foarte mică măsură/Deloc 34%
  ~NŞ/NR 6%

Doar un sfert dintre cei intervievati recunosc fenomenul discriminarii religiase.34% deloc?!In ce romanie traiesc astia?!

  Dvs. consideraţi că în România, având același nivel de pregătire, persoanele care practică altă religie decât cea ortodoxă reuşesc mai uşor, mai greu, sau la fel de greu/de uşor să obţină un loc de muncă comparativ cu cu persoanele de religie ortodoxă?
  Mai greu 16%
  Mai uşor 5%
  La fel de greu/de uşor 72%
  NŞ/NR 6%
  În opinia dumneavoastră, după aderarea României la Uniunea Europeană, gradul de discriminare a scăzut, a crescut sau a rămas la fel?
  A scăzut 5%
  A crescut 10%
  A rămas la fel 53%
  Nu a existat/nu există acest tip de discriminare 23%
  NŞ/NR 8%

Nu a existat in Romania?Nu zau!

  Cât de confortabil v-ați simți în preajma unei persoane de altă religie decât a dvs.?
  Foarte confortabil 21%
  Confortabil 60%
  Puţin confortabil 11%
  Foarte puţin/ deloc confortabil 4%

  A refuzat să răspundă 1%
  Nu știu 2%

Exista si ‘oameni’ pentru care a sta langa cineva de alta religie e o problema ?!WOW 15%!Probabil nu au indraznit sa intrebe daca le-ar da un pahar cu apa sau ‘buna ziua’.

  Care ar fi cea mai apropiată relaţie pe care aţi accepta-o cu oameni făcând parte din următoarele minorităţi?
  Membri de familie 18%
  Să facă parte din grupul de prieteni 27%
  Să lucrăm împreună 17%
  Să fie vecini 13%
  Să locuiască în România 14%
  Să viziteze România 3%
  NŞ/NR 8%

  Cazurile de discriminare despre care ați citit/auzit erau înfăptuite de către…Reprezentanți ai bisericii
  Da 34%
  Nu 53% [scoateti dopurile!]
  NȘ/NR 13%

Una peste alta, minoritatile religioase se pot considera ‘norocoase’ comparativ cu cele sexuale,”putându-se vorbi de un important potenţial de homofobie în rândul populației din România.”*Din studiu reiese faptul ca femeile sunt mai tolerante faţă de minorităţile sexuale comparativ cu bărbaţii iar tinerii (18-29 de ani) sunt mai toleranți față de minoritățile sexuale comparativ cu vârstnici (50 de ani și peste).Nu-i nicio surpriza faptul ca persoanele din mediul rural sunt mai putin dispuse spre a imbratisa diversitatea comparativ cu cele din mediul urban.Un aspect la fel de previzil dar care merita totusi a fi amintit:’cu cât respondenții sunt mai educați cu atât sunt mai dispuși în a accepta diversitatea sexuală’…diversitatea in general as adauga eu!
Restul sondajului in gasiti aici.
Lipseste insa ceva…gradul de toleranta fata de atei,agnostici si liber cugetatori in general.Probabil s-au lecuit de adresat asemenea intrebari dupa sondajul CURS din 2005 sau le-au considerat inutile:
Importanta atribuită valorilor morale si perceptia respectării lor în România:

Deci, credinta intr-o fiinta invizibila a carei existenta nu poate fi dovedita pe cai rationale este mai importanta decat “respectul pentru ceilalti oameni” sau “ respectarea legii”.Urmand ‘logica’ pot fi o hoata atata timp cat cer asistenta prietenului imaginar.
Vorbind de educatie:

  Primele trei valori morale din ierarhia stabilită pe total esantion se regăsesc în toate categoriile socio-demografice analizate, dar ordinea acestora diferă la tineri si persoanele cu studii medii (care plasează pe locul I respectul pentru ceilalti oameni) si persoanele cu studii superioare (unde pe primul loc este respectarea legii).

* Raportul sintetic CNCD-TOTEM 2010

Reclame
Acest articol a fost publicat în liberatea de constiinta și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.