Biserica,banii si chitantele

Cu titlu rasunator se anunta astazi in presa ca Patriarhia s-a hotarat,de buna voie si nesilita de nimeni,asupra unor tarife fixe pentru anumite servicii religioase:nunti,botezuri,etc.Antena.3 si realiatea tv ne informeaza de acesta ‘minune’,precizand ca taxa pentru cununia religioasa va fi de maximun 1.000 ron iar pentru botez de 500 ron in bisericile mari[Sf. Elefterie, Sf. Spiridon, Sf. Mina sau Sf. Silvestru].Colac peste pupaza,preotii vor fi obligati sa taie si chinata pentru aceste sume!Slujba de inmormanatre ‘scapa’ de aceste sume fixe fiind,teoretic cel putin,gratuita!
Cum parea ireal in teorie,cu atat mai mult in practica, chestiunea se cerea a fi cercetata si lamurita.Ce e cusut cu ata alba de ziaristi este descusut de Patriarhie:

    […]Autoarea articolului[click,pe acelasi subiect] confundă Patriarhia Română cu Arhiepiscopia Bucureştilor. Spre informarea doamnei Andreea Dancu, menţionăm faptul că Arhiepiscopia Bucureştilor este una dintre eparhiile Patriarhiei Române, având jurisdicţia bisericească în municipiul Bucureşti şi judeţele Ilfov şi Prahova.

Cu alte cuvinte,nu Patriarhia ci Arhiepiscopia Bucurestilor a decis taxarea fixa! Deci nu se aplica la nivel national,doar in Bucuresti,Ilfov si Prahova!Oricum punerea in practica era de domeniul SF:inmormantare moca e mai ceva ca nunta fara lautari!

    Conform Art. 55, lit. G din Statutul pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române şi Legii Cultelor nr. 489/2006, art. 10, alin. 2, contribuţiile benevole ale credincioşilor la unele servicii religioase (botezuri, cununii şi înmormântări) se stabilesc de către Adunarea parohială a fiecărei parohii la propunerea Consiliului parohial, ţinând cont de mediul rural sau urban în care se află parohia şi de situaţia economică a credincioşilor (pensionari, şomeri, salariaţi sau oameni cu posibilităţi financiare mai mari). Contribuţiile benevole sunt folosite pentru completarea salariilor personalului deservent, întreţinerea lăcaşurilor de cult, plata utilităţilor şi nu sunt nicidecum considerate donaţii pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului.

B.O.R.DEX:benevol=nu te obliga nimeni sa dai bani dar ramai cu mortul pe masa,copilul nebotezat sau ”preacurvesti”
Normal ca nu sunt donatii pentru CMN,sumele acopera alte ‘nevoi'[desi unii preoti au recunoscut ca au mai taiat chitante de dragul catedralei].In principiu pentru CMN e separat:

    În acest context, mai precizăm faptul că la proxima şedinţă a Sfântului Sinod din zilele de 16-17 februarie 2011, Cancelaria Sfântului Sinod va propune spre aprobare procedura de colectă naţională a donaţiilor pentru noua Catedrală patriarhală la nivelul parohiilor din cuprinsul eparhiilor Patriarhiei Române. Astfel, între alte principii care vor fi propuse pentru asigurarea transparenţei procedurii de colectare a donaţiilor şi evitarea confuziilor cu donaţiile în alte scopuri făcute la fiecare parohie, Cancelaria Sfântului Sinod va propune un chitanţier special unic de înregistrare a donaţiilor pentru Catedrala Mântuirii Neamului.

In alte cuvinte:pentru a nu-si fura caciula intre ei se folosesc de chitante![fie si la nivel de propunere]Cat despre partea cu evitarea confuziilor… e de-a dreptul hilara!

Reclame
Acest articol a fost publicat în politica, religie și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Biserica,banii si chitantele

  1. Mary zice:

    Sa ne mai mire orice?…asta e mai ceva ca un SF…il intrece chiar! Dar tinand cont unde si cum traim,e o „normalitate” dureroasa din pacate (ca tot vorbim despre biserica :)) ).

Comentariile sunt închise.