Every Monday is a Holy Monday!

Se pare ca patriarhia ne dicteaza,printre altele,ziua de inceput a saptamanii:

    La Sedinta Sfantului Sinod din vara acestui an, in 6 iulie, cand s-a aprobat textul calendarului pentru anul 2011, s-a ridicat problema uniformizarii calendarului pentru intreaga Biserica Ortodoxa Romana si toti membrii Sfantului Sinod au fost de acord ca este mai potrivita inceperea saptamanii cu ziua de duminica, a declarat, miercuri, pentru Agerpres, parintele consilier Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane.

    Acesta a precizat ca inceperea saptamanii cu ziua de duminica nu este ceva iesit din comun si nu schimba semnificatia zilelor.

    „Pentru noi, crestinii, ziua de Duminica este cea mai importanta zi din timpul saptamanii. La fiecare Sfanta Evanghelie, fie ca e vorba de Matei, de Marcu, Luca si Ioan, veti gasi mentionat faptul ca Hristos a inviat in prima zi din saptamana, adica ziua de Duminica. In mod firesc, saptamana in biserica trebuie sa inceapa cu ziua de Duminica. Pe de alta parte, este o stransa legatura intre ziua de Duminica si slujbele care sunt oficiate zilele urmatoare. Avem Duminica a doua dupa Rusalii si saptamana care urmeaza trebuie sa fie a doua dupa Rusalii. Nu reprezinta o noutate, am cercetat mai multe calendare – si din 1912, si din 1916, 1923, prin sondaj – si in toate aceste calendare saptamana incepe cu ziua de Duminica, este ziua Domnului, cea mai importanta din punct de vedere crestin, si acest lucru se regaseste si in calendarele bisericilor ortodoxe surori„, a explicat parintele consilier Constantin Stoica.

    Acesta a mentionat ca si dupa anul 1990 sunt eparhii „din cuprinsul bisericii noastre, la Episcopia Timisoarei, Caransebesului, Arad in care calendarul incepea cu Ziua de Duminica” si atunci era normal sa se uniformizeze pentru intreaga Biserica Ortodoxa Romana.

    „In plus, pentru preotii si credinciosii practicanti, calendarul este si un instrument de lucru in care ne uitam sa vedem semnificatia Duminicii, care este Evanghelia care se citeste, Apostolul care se citeste, care sunt sarbatorile pe care trebuie sa le respectam”, a adaugat purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane.

Sa incepem saptamana prin …pauza!Daca ar fi si lege in Republica Ortodoxa Romania,prima zi de lucru ar fi marti. Dupa scenariul asta, in 2011 singura zi libera ar fi 1 Decembrie(joi) iar sambata ar fi zi ‘normala’ de lucru.Biserica adventista de ziua a saptea cu siguranta nu ar fi incantata de idee![biserica ‘sora vitrega’ ,probabil, in viziunea BOR].In fata unui asemenea proiect ma inchin:holy shit!

sursa:HotNews

Reclame
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.