Incep si altii sa se trezeasca

Escroci în sutană
Curentul – vineri, 01 octombrie 2010

by Cătălin Mihuleac

  În ciuda aspectului ei balonat pånă aproape de explozie, o categorie profesională din Romånia dovedeşte o mare supleţe de comportament, fentånd cu exactitate de radar denivelările fără număr ale momentului. Burtoşi, roşii în obraz, cu bărbi purtånd mărturii de la ultimele chiolhanuri, vin agale popii ortodocşi. Priviţi-i bine: cu greu găseşti printre ei pe unii care intră în contact cu vreun watt de lumină cerească.
  Nu le daţi atenţie cånd se pun, de pildă, de-a curmezişul prostituţiei, implicit de-a curmezişul surselor de venituri bugetare pe care această largă activitate le-ar atrage. Nu le daţi atenţie cånd protestează că Doamne-Doamne l-a înzestrat pe om cu podoabele sexuale ca să perpetueze specia, nu ca să orgasmeze pe divane. Nici ei nu cred în bazaconiile astea, pe care le scot pe gură aproape involuntar, ca să-şi elibereze gazele din măruntaie. În fond, popii sunt nişte perfecţi viveuri, cu cingătoarea lor, adaptată să cuprindă toate plăcerile capitalismului. Nişte perfecţi viveuri, care ştiu să pună preţ şi pe o pulpă de porc, şi pe o pulpă de duduie sau chiar pe una de flăcău, dacă sunt pe invers.
  Dar popii ortodocşi nu pot fi vârâţi în aceeaşi oală; ei trebuie vârâţi în oale mai mari, dar şi în oale mai mici. De exemplu, cei din marile oraşe nu degeaba calcă pe asfalt: în consecinţă, ei s-au modernizat, s-au adaptat şi acţionează la un nivel superior, deasupra ciubucurilor mărunte cu care îşi adapă lăcomia omologii din mediul ţărănesc. Iar una din şmecheriile lor de bază e să-i prostească pe enoriaşii vârstnici, ca să le doneze sau să le vândă pe nimic imobilele pe care aceştia le deţin.
  Fireşte, în niciun caz nu trebuie condamnaţi bătrânii în cauză pentru că împroprietăresc nişte escroci, dezmoştenindu-şi de multe ori urmaşii: aflându-se spre dinapoia vieţii, în credulitatea lor trag nădejde că, ungându-l corespunzător pe popă, căile raiului le devin mult mai accesibile. E acelaşi raţionament cu al studenţilor, care nu se uită la bani, când vine vorba de un loc mai cumsecade în cămin.
  De fapt, nu e un secret că în oraşele studenţeşti ale ţării, popii noştri – balonaţi şi roşii în suprafaţa de obraz neacoperită de barbă – vin în întâmpinarea tineretului studios cu o bogată ofertă de apartamente, la preţuri avantajoase. Primite moca de la nişte bătrâni speriaţi de împuţinarea vieţii, apartamentele sunt date la produs.
  Miluieşte-ne, Doamne, capitalismul!

Partea buna:din ce in ce mai multi oameni observa si critica actiunile preotilor sau ale BOR in locul de celebrul indemn:’Fa ce zice popa nu ce face’
Partea proasta:Observam,criticam dar nu venim cu solutii.Pe scurt ne plangem de mila!
Astept cu interes ziua de miercuri pentru un articol pe aceeasi tema din partea Academiei Catavencu.

Acest articol a fost publicat în religie și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Incep si altii sa se trezeasca

 1. Ciobby zice:

  pe o temă similară, vezi și articolul „Pedalînd în gol” de Andrei Manolescu din Dilema Veche, numărul de săptămâna trecută.

 2. Laurentiu zice:

  E trist că uneori asemenea gânduri reflectă realitatea! Dar e îmbucurător că nu se poate generaliza, că nu sunt toţi la fel!
  Slavă Domnului că mai sunt încă şi preoţi buni!

  Domnul să se miluiască de fiecare şi să ne binecuvânteze pe toţi!

  • ganduriblog zice:

   Din ce in ce mai multe cazuri de acest gen ies la lumina.Probabil ca nu sunt toti la fel dar sunt destui cei care isi depasesc atributiile.Depinde acum ce intelegi prin ‘preot bun’.

 3. Laurentiu zice:

  Vedeţi http://paxlaur.wordpress.com/de-ce-sunt-preot/ , mai ales comentariul 11 şi răspunsul!

  Mult spor in toate!

Comentariile sunt închise.