Poveste fara sfarsit

De Bogdan Stanciu:

  Am cunoscut în urmă cu câţiva ani un preot din Sălaj, care se comporta la el în sat ca un feudal. Enoriaşii îi plăteau, pe lângă cota parte din salariu prevăzută de lege, toate cheltuielile curente ale casei parohiale, inclusiv abonamentul la cablu TV, şi îi lucrau, gratis, pământul, care era de fapt al bisericii, nu al său, dar de pe care el trăgea foloasele. La toate acestea se adăugau banii pe care îi primea la nunţi, botezuri, înmormântări etc. Nemulţumit însă de veniturile pe care le obţinea, popa s-a lăcomit la salariile de câteva sute de lei ale fătului – cum se numeşte în Ardeal omul care îl ajută pe preot cu întreţinerea bisericii – şi diacului.

  Ca acest popă există sute de alţi preoţi de ţară ce formează una din ultimele congregaţii feudale din Europa. Se comportă la ei în sat ca un senior pe pământurile sale. Casa parohială le este castel, satul le este domeniu, iar enoriaşii sunt supuşii. Toate aceste lucruri sunt binecunoscute, dar nu ajung foarte des în dezbatere publică, fie pentru că se întâmplă undeva departe de studiourile TV şi redacţiile ziarelor, fie pentru că problemele religioase nu prea fac audienţă.

  Chestiunea este însă cât se poate de reală şi acută: un stat laic sărăcit susţine financiar un uriaş aparat preoţesc, adesea disfuncţional. În acelaşi timp, toate cultele sunt scutite de impozite, prevedere legală la adăpostul căreia se pot acumula averi impresionante, scăpate de sub controlul fiscului.

Nu e prima si ma indoiesc ca va fi ultima.Solutii?

Reclame
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Poveste fara sfarsit

 1. zergu zice:

  Soluția e simplă, arestarea lor pentru ceea ce sunt, escroci. Cer bani pentru niște promisiuni pe care nici nu se străduiesc să le onoreze. Escrocherie la nivel global.

  Apropo, fain blog! Ține-o tot așa!

 2. Cezara zice:

  Arestarea e destul de greu de infaptuit avand in vedere mentalitatea de ev mediu a celor implicati. In plus, politia nu s-ar atinge de un popa asa cum nu s-ar atinge de un mafiot care le da feliuta lor din marele tort si n-am nici o indoiala ca popa e pus bine cu autoritatile locale. Iar escrocheria la nivel global nu-i infractiune, e religie si nu se pedepseste de lege 😛
  Parerea e mea e ca ar putea merge prin discreditare. Destule zvonuri neplacute plus destule plangeri la superiorii lui ar putea duce la mutarea lui si, daca se are grija ca reputatia sa il preceada, atunci noua parohie ar fi avertizata si s-ar abtine de la ploconirea in stil feudal. E mai complicat, dar probabil ca are sanse mai mari de reusita.
  Asta daca satenii vor sa scape de el, daca sindromul Stockholm si sindromul femeii batute nu le-au mancat deja ultimele farame de vointa si demnitate.

Comentariile sunt închise.